Verkostomarkkinointi vs. Pyramidihuijaus

Verkostomarkkinointi on ehkä yksi aikakautemme väärinymmärretyimmistä toimialoista. Ala sai alkunsa Yhdysvalloissa 1940-luvulla kun California Vitamins -yhtiön perustaja Carl Rehnborg huomasi miten firman vanhat tyytyväiset asiakkaat suosittelivat käyttämiään tuotteita tutuilleen ja näistä tuli firmalle uusia asiakkaita. Rehnborg kehitti kannustimena palkkiojärjestelmän asiakkailleen, jotka halusivat myydä tuotteita itse eteenpäin. Myyntiprovision lisäksi palkkiojärjestelmä mahdollisti ja kannusti myyjiä kouluttamaan uusia myyjiä, jolloin kouluttaja sai provisiota myös oman jälleenmyyntiorganisaation kokonaismyynnistä.

Tänäpäivänä verkostomarkkinointia tehdään kaikkialla maailmassa. Vuonna 2012 alan kokonaisliikevaihto oli yli 166 miljardia US dollaria. Alalla toimi lähes 90 miljoonaa ihmistä, joista 75% on naisia. Suurimmat tuoteryhmät ovat kosmetiikka, kodin kulutushyödykkeet sekä hyvinvointituotteet. Myös vaatteet, kodinkoneet ja erilaiset palvelut ovat nousussa. Suomessa alan yhteenlaskettu liikevaihto oli vuonna 2012 178 miljoonaa euroa (229 milj. USD) ja alan parissa työskenteli 78.000 itsenäistä jälleenmyyjää.

Verkostomarkkinointiyhtiö eroaa ”normaalista” yhtiöstä tuotteiden jakelussa. Siinä missä normaalisti tuotteet kulkevat valmistajalta maahantuojien kautta tukkuihin ja tukuista kauppojen hyllyille, verkostomarkkinointiyhtiöt lähettävät ne suoraan jälleenmyyjille tai asiakkaille. Mainonta korvataan suosittelulla ja suoramyynnillä eikä VM-yhtiöt investoi samalla tavalla näkyvyyteen kuin normaalit yritykset. Tuotteet eivät ole välttämättä sen halvempia tai kalliimpia kuin muuallakaan, mutta markkinoinnissa VM-yhtiöt minimoivat riskinsä. VM-yhtiöt maksavat provision vain syntyneestä kaupasta kun normaalisti firmat laittavat isot määrät rahaa esim. TV-mainontaan ja ”toivoo”, että tuotteet menevät kaupaksi. Toki mainonnalla rakennetaan usein myös brändiä, mutta loppukädessä jokaisella investoidulla eurolla on tarkoitus lisätä myyntiä ja tuottaa voittoa.

Verkostomarkkinointi tarjoaa liiketoimintamahdollisuuden hyvin pienillä investoinneilla. Verkostomarkkinoinnin voi käytännössä aloittaa kuka tahansa täysi-ikäinen ihminen. Mukaan pääsee usein täysin ilmaiseksi tai ostamalla jälleenmyyjän aloituspaketin, joka sisältää yhtiön tuotteita sekä markkinointiin käytettävää materiaalia. Aloituspaketissa olevat tuotteet on tarkoitettu osittain omaan käyttöön, jolloin niihin perehtyminen on helpompaa ja osittain myös näytetuotteiksi asiakkaiksi mietityille ihmisille. Jälleenmyyjinä toimivat ihmiset ovat yrittäjiä, jotka ansaitsevat provisionsa:

1. Myymällä itse tuotteita asiakkaille

2. Oman jälleenmyyjäverkoston kokonaismyynnistä

3. Olemassa olevien asiakkaiden tekemistä suorista ostoista VM-yhtiöltä, mikäli asiakkailla on siihen mahdollisuus

Jälleenmyyjän ei tarvitse itse murehtia logistiikasta, varastoinnista, laskutuksesta tai asiakaspalvelusta. Myös esim. nettisivut tulevat suoraan emoyhtiöltä ja koulutus alalle on järjestetty yhtiön toimesta. Koska jokainen jälleenmyyjä kuuluu jonkun kokeneemman henkilön organisaatioon, on myös henkilökohtainen apu aina taattu ja alkuunpääseminen on näin helpompaa. Pitää kuitenkin ymmärtää, että vastuu omasta liiketoiminnasta on ihmisellä itsellään ja kannattaakin muistaa, että kukaan ei rakenna liiketoimintaa puolestasi. Apuhenkilö on kuin personal trainer ja sinä treenattava. Vaikka PT olisi kuinka ammattilainen tahansa ja hyvässä tikissä, on sinun itse vedettävä leuat ja punnerrettava päästäksesi tavoitteisiisi. Alkuun päästäksesi kannattaa panostaa omaan liiketoimintaan vähintään 7-10 tuntia viikottain ja ymmärtää, että suuret tulot eivät lennä sisään niistä kuuluisista ovista ja ikkunoista ainakaan ensimmäisen vuoden aikana. Verkostomarkkinointi on ala siinä missä muutkin ja ottaa aikansa kehittyä ammattilaiseksi. Normaalisti ihminen hakee opiskelemaan ja tiedostaa, että koulun ollessa kesken ei ala maksa vielä välttämättä euroakaan palkkaa. Verkostomarkkinoinnissa on mahdollista tienata ensimmäisestä viikosta alkaen, mutta tulot ovat alussa muutamia kymppejä ja ne ovatkin suurimmalle osalle pelkkiä sivutuloja palkkatyön rinnalla. Ajan mittaan omat näkemykset ja taidot kehittyvät ja eväät kouluttaa muita kasvavat siinä samalla. Usein ensimmäinen vuosi on oppimisen vuosi ja liiketoiminnan tuotot ovat vielä tässä vaiheessa alhaiset. Itse koulutankin ihmisiä ymmärtämään, että verkostomarkkinointi ei ole nopean rikastumisen bisness.

Lähes yhtä kauan kuin on tehty verkostomarkkinointia, on maailmalla levinnyt erilaisia laittomia pyramidihuijauksia. Nämä kaksi sotketaan usein keskenään, koska ulospäin ne saattavat näyttää hyvin samalta. Varsinkin ihmiset, jotka eivät ole koskaan olleet mukana tekemässä verkostomarkkinointia, menevät usein sekaisin. Helpoin tapa erottaa pyramidihuijaus oikeasta verkostomarkkinoinnista on esittää itselle seuraavat kysymykset:

1. Onko firmalla sellaisia tuotteita, joita voisin itse käyttää pelkkänä asiakkaana liittymättä mukaan toimintaan?

2. Onko tuotteiden hinnat linjassa markkinahintoihin eli kaupoissa myytäviin vastaaviin tuotteisiin?

3. Kannustaako firman palkkiojärjestelmä enemmän myymään tuotteita ulkopuolisille asiakkaille vai hankkimaan uusia jälleenmyyjiä?

4. Onko firmasta helppo saada tietoa? Missä se sijaitsee, kuka sen omistaa ja ketkä muodostavat yhtiön hallituksen?

5. Maksatko tuloistasi verot vai pystytkö toimimaan anonyyminä nostaen tulot seinästä Aku Ankan nimellä rekisteröidyllä bahamalaisella pankkikortilla?

Tavanomaisessa pyramidihuijauksessa maksetaan liittymismaksu, jolla ei saa rahalle vastinetta. Tuosta rahasta maksetaan palkkio aiemmin mukaan liittyneille. Lähes kaikki tulo perustuu uusien ”jälleenmyyjien” rekrytointiin ja oikeasta tuotemyynnistä ei ole välttämättä tietoakaan. Pysyäkseen mukana järjestelmässä pitää maksaa esim. kuukausimaksu, jolla, taas kerran, ei saa mitään vastinetta. Kun etsit firmasta tietoa huomaat usein, että se on rekisteröity jonnekin veroparatiisiin ja perustajista ei välttämättä löydy mitään mainintaa. Ja jos sinua kehotetaan vain saamaan ”pari mukaan” niin kellojen pitäisi alkaa jo soida.

Suomessa rahankeräyslaki sanoo seuraavaa:

”(Tässä laissa tarkoitetaan) pyramidipelillä toimintaa, jossa mukaan liittyvän henkilön ansainta- tai voittomahdollisuudet osaksi tai kokonaan muodostuvat vastikkeetta niistä maksuista, joita toimintaan myöhemmin mukaan liittyvät maksavat osallistumismaksuina tai muina kerta- tai toistuvaissuorituksina.”

Oikeassa ja laillisessa verkostomarkkinoinnissa ansainta pitää perustua vain ja ainoastaan vastikkeelliseen, markkinaehtoisesti hinnoteltujen tuotteiden myyntiin. Uusien jälleenmyyjien rekrytoinnista ei saa maksaa provisiota.

Ohessa linkki suoramarkkinointiliittojen kattojärjestön World Federation of Direct Selling Associations (WFDSA) sivuille, joilta löytyy valtavasti tietoa ja lukuja alalta. http://www.wfdsa.org

Suoramarkkinointiliitot valvovat alan yrityksiä ja toimijoita sekä määrittelevät sääntöjä, joilla pyritään pitämään toiminta eettisenä sekä läpinäkyvänä. Liiton jäsenyyttä hakevat yhtiöt syynätään ”päästä varpaisiin” ja vihreää valoa saaneet asetetaan ensin määräajaksi koeajalle, jonka jälkeen liitto joko hyväksyy tai evää täysjäsenyyden. Kun mietit verkostomarkkinoinnin aloittamista, kannattaa varmistaa, että harkitsemasi yhtiö kuuluu kotimaassasi suoramarkkinointiliittoon. Suomessa suoramarkkinointiliitto toimii nimellä Asiakkuusmarkkinointiliitto. (http://www.asml.fi)

Loppusanat:

Verkostomarkkinointi herättää paljon keskustelua sekä puolesta että vastaan. Halusin tässä tekstissä tuoda esille mitä eroa on verkostomarkkinoinnilla ja pyramidihuijauksilla, koska olen huomannut, että se ei ole kaikille selvää. Olen itse toiminut alalla 11,5 vuotta ja tehnyt varmasti myös paljon virheitä. Jos emme tee koskaan virheitä, emme voi myöskään oppia ja kehittyä. Itse rakastan tätä alaa ja suosittelen sitä kaikille. Silti olen sitä mieltä, että ala ei sovi kaikille. Ihmiset, jotka rakentavat vain jälleenmyyntiverkostoa ilman, että tuotteita myydään organisaation ulkopuolelle on sama kuin perustaisi puhelinmyyntifirman ja rekryisi mahdollisimman paljon myyjiä ilman, että myyjät tekisivät yhtään myyntisoittoa. Myös jälleenmyyjien tilauksista maksetaan provisiota, mutta mikäli tiimi ei hanki ulkopuolisia oikeita asiakkaita, ei toiminnassa ole mitään järkeä ja se tyrehtyy tällaisella henkilöllä jossain vaiheessa. Oikein rakennettu verkostomarkkinointiliiketoiminta tuottaa provisiota silloinkin kun kaikki tiimin jälleenmyyjät pitävät lomaa samaan aikaan. Tällöin provisiot kertyvät olemassaolevien ulkopuolisten asiakkaiden tekemistä tuoteostoista.

Tulevissa kirjoituksissa tulen käymään läpi omaa mennyttä uraani  ja tulen kertomaan mitä kaikkea ollaan tehty ja miksi kaikki ei aina ole mennyt niin kuin ollaan suunniteltu. Nyt chao!

4 kommenttia artikkeliin ”Verkostomarkkinointi vs. Pyramidihuijaus

  1. Paluuviite: Verkostomarkkinointi passiivisen tulon lähteenä | Passiivinen tulo

  2. Paluuviite: Verkostomarkkinointi passiivisen tulon lähteenä - Yrittäminen.net

  3. Paluuviite: Verkostomarkkinointi passiivisen tulon lähteenä | blogimami

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s